Een tweede EV? Wij denken met jullie mee

4 antwoorden en 3 tips voor een tweede EV

Heeft uw partner nu ook een EV? En vraagt u uzelf af of één laadpunt voldoende is voor het opladen van twee auto’s? In dit artikel geven we antwoord op vragen die veel mensen zich stellen die niet één, maar twee EV’s op de oprit hebben staan: kunnen we thuis één laadpas gebruiken? Worden de stroomkosten nog steeds verrekend? Hebben we een tweede laadpaal nodig? Ook geven we drie tips voor wie beide EV’s wil opladen aan één thuislaadpunt.

1) Kunnen we één laadpas gebruiken wanneer we beiden laden aan het thuislaadpunt?

Zonder laadpas kunt u niet laden en dus is de eerste vraag vaak: hebben we voor thuisladen ieder een eigen laadpas nodig of kunnen we één laadpas gebruiken? Ons antwoord: dat hangt ervan af. Als jullie allebei een laadpas van Eneco eMobility hebben, dan is het mogelijk om één laadpas te gebruiken. De kosten voor het laden worden dan op die pas in rekening gebracht. Maar misschien least één van jullie twee? In dat geval is het belangrijk dat de leaser de laadpas van de leasemaatschappij gebruikt. De gemaakte laadkosten komen dan op die laadpas terecht.

2) Ontvangen we de verrekening van de stroomkosten ook met twee EV’s?

Ja, het maakt niet uit hoeveel EV’s jullie opladen aan het laadpunt, wij verrekenen altijd de stroomkosten. Deze verrekening is namelijk bedoeld als vergoeding voor de hogere energierekening, niet als vergoeding voor de gemaakte laadkosten op de laadpas. Om het simpel te houden: hebben jullie een eigen laadpaal, die verbonden is met jullie eigen meterkast en staat de energierekening op jullie naam? Dan ontvangen jullie altijd de verrekening van de stroomkosten, ongeacht het aantal EV’s dat op de oprit staat.

3) Is het nodig om een tweede laadpunt aan te schaffen?

Het klinkt misschien logisch om naast een tweede EV ook een tweede laadpaal aan te schaffen, maar dat is niet nodig en wij vinden het, in dit geval, ook niet de beste laadoplossing. Om te kunnen laden met twee laadpalen heeft u namelijk een tweede huisaansluiting nodig, omdat de standaard huisaansluiting daarvoor onvoldoende stroomcapaciteit biedt. Een tweede laadpunt is dus een vrij kostbare oplossing die de nodige werkzaamheden met zich meebrengt.

4) Welke laadoplossingen raden jullie dan aan?

Laden met één laadpunt – 3 tips
Deze laadoplossing brengt de minste investeringen en werkzaamheden met zich mee. En nog belangrijker, het is heel goed mogelijk om één thuislaadpunt te gebruiken voor het opladen van beide EV’s. We raden dan wel aan om de oplaadsessies goed te plannen en bijvoorbeeld gebruik te maken van:

  1. Laden tijdens kantooruren, zodat jullie ’s avonds en ’s nachts minder lang hoeven te laden aan het thuislaadpunt en sneller van auto kunnen wisselen.
  2. Verschillen in woon-werkafstand. Stel: de één werkt dichtbij huis, terwijl de ander veel kilometers maakt. Dat betekent dat de één met een vollere batterij thuiskomt, dan de ander en dus minder lang hoeft te laden aan het thuislaadpunt.
  3. Verschillen in werktijden en/of werkdagen. Als de één parttime werkt, of één van de twee werkt in de avonduren, dan kan er ook overdag worden geladen.

Dubbel laadpunt

Mochten jullie de EV’s toch tegelijkertijd willen opladen, dan is een dubbel laadpunt een goede optie. Met een dubbel laadpunt wordt de beschikbare energie verdeeld over de twee auto’s. Hiervoor is het dus niet nodig om een tweede hoofdschakelaar te laten plaatsen, zoals bij een tweede laadpunt. Het duurt wel langer voordat beide auto’s volledig zijn opgeladen, dan wanneer u één auto oplaadt. Met een dubbel laadpunt blijft het dus belangrijk om de oplaadsessies te plannen en gebruik te maken van laden tijdens kantooruren en van verschillen in werken en reizen.

Er komen ook kosten kijken bij de installatie van een dubbel laadpunt. Willen jullie daar meer over weten? Of hebben jullie een andere vraag over de aanschaf van een tweede EV? Stuur ons dan een e-mail.

Eneco Laadpaal
Meer lezen over e-mobility?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laadt u altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceert u uw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. U hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen uw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met uw stroomleverancier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.