Verzwaren: wat zijn de voordelen & hoe werkt het?

De deur uit en de auto in wanneer jij wilt. Het liefst met een kopje vers gezette koffie voor onderweg. Daarvoor heb je twee dingen nodig: een opgeladen batterij en een koffiezetapparaat dat het doet. In de praktijk kunnen die twee elkaar nog wel eens bijten. Klinkt vreemd? Een laadpunt verbruikt meer stroom dan zo ongeveer elk apparaat dat je in huis hebt staan. Krijgt jouw huis niet genoeg stroom binnen om een laadpunt draaiende te houden, laat staan een koffie- of ander apparaat? Dan is het misschien nodig jouw meterkast te laten ‘verzwaren’. Je leest hieronder het antwoord op de belangrijkste vragen rondom verzwaren.

Wat houdt verzwaren precies in?
Verzwaren betekent dat je het vermogen dat jouw huis binnenkomt, vergroot. Je krijgt dat vermogen via een netaansluiting. Woningen in België hebben verschillende aansluitwaarden. Die aansluitwaarde is opgebouwd uit drie delen:

  • Je hebt een 1-fase of 3-faseaansluiting. Dit betekent dat er 1 of 3 kabels met stroom naar jouw huis lopen. En dus ook dat je met een 3-faseaansluiting drie keer zoveel stroom binnen krijgt.
  • Je hebt binnen die 1- of 3-faseaansluiting verschillende ampères (A). In België hebben woningen meestal een aansluitwaarde van 1x25A, 1x35A, 3x25A of 3x35A. De 1 of 3 staan voor het aantal fasen van jouw aansluiting. Hele grote aansluitwaardes zoals 3x63A komen minder vaak voor.
  • Bovendien bestaan er  twee verschillende spanningen: 230V of 400V.

Voorbeeld: Heb je een 1x25A aansluiting? Dan heb je dus één fase (kabel) die naar jouw huis loopt waar 25 ampère stroom doorheen loopt. Iemand met een 3x25A aansluiting krijgt drie keer zoveel stroom binnen.

Wanneer is verzwaren aan te raden?
Dat is nodig als jouw totaalverbruik aan stroom (inclusief laadpunt) meer is dan jouw netaansluiting levert. Het is namelijk belangrijk dat je de nodige ampères overhoudt als jouw auto oplaadt. Anders slaan de stoppen door zodra je bijvoorbeeld het koffieapparaat aanzet. Bovendien werkt het laadpunt dan niet meer en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Een extra reden om te verzwaren is dat je daarmee een zwaarder laadpunt kunt nemen. Daarmee kan jouw aansluiting ook in de toekomst meer en zwaardere elektrische apparaten aan. Geen gek idee met de steeds ‘zwaarder’ wordende batterijen voor auto’s en de trend om warmtepompen en/of airco’s te installeren.

Voorbeeld: Heb je een 1x35A netaansluiting en rijd je een Jaguar I-PACE? Dan is het handig om te verzwaren om te voorkomen dat je auto heel langzaam oplaadt. Eigenlijk moet je minimaal 5A overhouden. Een Jaguar I-PACE laadt het meest optimaal op met een 1x32A (1-faseaansluiting, 32 ampère). De 3 ampère die overblijft is te weinig om jouw andere apparaten in huis tegelijk met het laadpunt te gebruiken. In zo’n geval zekeren we het laadpunt lager af (bijvoorbeeld op 25A). In verhouding zal de laadduur dan toenemen.

Nog een voorbeeld: Je hebt een Tesla en een 1-faseaansluiting. Dat matcht niet met elkaar, omdat een Tesla een 3-faseaansluiting nodig heeft om op te laden. Simpel gezegd heeft die 3 stroomkabels nodig, terwijl er maar 1 kabel naar jouw meterkast loopt. Het gevolg is dat je auto een stuk langzamer oplaadt.

Waarom laadt mijn auto nu niet snel?
Waarschijnlijk omdat er niet genoeg ampère beschikbaar is. Dit heeft te maken met de huidige aansluiting in jouw huis. De laadpunten die wij thuis aanbieden, zijn afgesteld  op 1x16A, 1x32A, 3x16A en 3x32A.

Wanneer is het dan wel of juist niet slim om toch alvast een zwaarder laadpunt te kopen?

  • Het is wel slim als je een toekomstbestendige investering wilt doen. De batterijen van elektrische auto’s worden steeds zwaarder. Je kunt dan op een later moment extra stroom erbij doen en hoeft niet een heel nieuw laadpunt te kopen.
  • Het is niet nodig als je simpelweg niet zoveel stroom verbruikt. Bijvoorbeeld als jouw auto het niet nodig heeft of als je niet veel kilometers maakt en dus niet altijd een volle accu nodig hebt. Hoe regel je verzwaring van jouw stroomaansluiting?
  • Verzwaring regel je zelf met jouw netbeheerder. Eneco eMobility kan dit helaas niet voor je doen, omdat de verantwoordelijkheid bij de netbeheerder ligt.

Wat kost het om te verzwaren?
Dat hangt ervan af:

  • Wat jouw wensen zijn. Hoe snel wil je bijvoorbeeld dat de auto oplaadt?
  • Wat de huidige situatie is. Hoe verouderd is jouw meterkast?
  • Wat de installateur, netbeheerder en energieleverancier rekenen voor de meterkast, verzwaring en maandelijkse kosten. Dit verschilt.

Houd er rekening mee dat de kosten stevig kunnen zijn, zeker als jouw meterkast moet worden aangepast. Vraag dus een offerte op die specifiek voor jouw situatie is. Dat kan meestal gewoon op afstand, zodat je snel weet waar je aan toe bent.

Wat levert verzwaren op?
Verzwaren doe je meestal omdat je meer stroom beschikbaar wilt hebben om jouw auto op te laden. Je kunt daardoor meer elektrische apparaten tegelijk aan zetten. Verzwaren heeft daarnaast nóg een groot voordeel. Je maakt jouw huis er namelijk toekomstbestendig mee. We installeren in België meer en meer warmtepompen en airco’s. Daarvoor heb je een zwaardere aansluiting nodig om te zorgen dat alle elektrische apparaten in jouw huishouden gewoon werken. Vergroot je nu al de stroomcapaciteit van je huis door te verzwaren? Dan zit jij alvast goed!

Heb je nog vragen over verzwaren of wil je meer informatie? Neem dan vooral contact met ons op.

Vacature werken bij Eneco eMobility
Meer weten over dit onderwerp?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laadt u altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceert u uw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. U hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen uw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met uw stroomleverancier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.