Optimale laadsnelheid met jouw netaansluiting? Overweeg Home Load Balancing

Keuzes, keuzes. Dat is wat er komt kijken bij de aanschaf van een laadpaal. Dat gaat verder dan het merk en type. Belangrijker nog is de laadsnelheid. Hoe snel wil je dat de auto oplaadt, wat kan jouw auto aan en wat kan jouw stroomaansluiting aan? Afhankelijk van het antwoord op die vragen kom je bij verschillende opties uit. Home Load Balancing (HLB), ook wel Laadpaal Load Balancing genoemd, is één van die opties, naast bijvoorbeeld verzwaren. Vind met dit artikel uit hoe HLB werkt én of het voor jou werkt.

Wat is het voordeel van Home Load Balancing?

Home Load Balancing zorgt voor een optimale mix tussen de capaciteit van jouw huidige netaansluiting en de laadsnelheid van jouw auto. Dat zit zo:

  • Capaciteit netaansluiting. Jouw huis heeft een bepaalde ‘aansluitwaarde’. Die bestaat uit een 1- of 3- faseaansluiting (1 of 3 kabels die naar jouw huis lopen). Elke kabel levert een bepaalde stroomsterkte, uitgedrukt in ampères (A). Een huis met een 3-faseaansluiting kan bijvoorbeeld 25A hebben (uitgedrukt als 3x25A) De totale capaciteit is altijd hetzelfde, maar je verbruikt hier meer van als bijvoorbeeld vaatwasser, magnetron en lampen tegelijk aan staan.
  • Laadsnelheid auto. Die hangt uiteraard samen met jouw netaansluiting. Zonder loadbalancing moet er namelijk altijd genoeg stroom zijn om alle apparaten in huis te laten draaien én jouw auto op te laden.

Home Load Balancing of verzwaren

Blijkt jouw capaciteit ontoereikend voor de gewenste laadsnelheid? Dan zijn Laadpaal Load balancing en ‘verzwaren’ mogelijkheden.

Hoe werkt Home Load Balancing?

HLB zorgt ervoor dat het laadvermogen van de laadpaal of het laadpunt zich aanpast aan de hoeveelheid stroom die jouw huis op dat moment verbruikt. Staan vaatwasser, oven en wasmachine aan? Dan gaat de laadsnelheid omlaag. Heb je alleen een nachtlampje branden? Dan laadt je auto dus sneller op. Je zorgt met HLB dat jouw auto op de maximale snelheid oplaadt die de capaciteit op dat moment toelaat.

Die afstemming tussen stroomverbruik van jouw huis en de laadpaal kan dankzij een ‘slimme meter’. In de slimme meter zit een ‘P1-poort’ waar je apparaten zoals laadpunt, zonnepanelen of Toon (slimme thermostaat) op aan kunt sluiten. Via de P1 poort krijgt het laadpunt regelmatig door hoeveel stroom jouw huis verbruikt. De laadpaal past hier vervolgens zijn laadsnelheid op aan. ’s Nachts zul je daardoor bijvoorbeeld sneller opladen dan gedurende de dag. ’s Nachts je auto opladen terwijl je minder andere apparaten aan hebt staan, scheelt bijvoorbeeld veel laadtijd.

Slimme meter?

  • Heb je al een slimme meter en gebruik je de P1-poort voor bijvoorbeeld een Toon? Geen probleem, dan plaatsen we een splitter.
  • Heb je nog geen slimme meter? Die vraag je eenvoudig zelf aan bij jouw netbeheerder. Meer hierover lees je verderop in dit artikel.

Is Home Load Balancing iets voor jou? 

Klinkt die optimale mix tussen laadsnelheid en capaciteit van de aansluiting aantrekkelijk? Check dan of je aan de volgende voorwaarden voor HLB voldoet:

  • Je hebt een netaansluiting van minimaal 1X35A (1 fase, 35A) of gaat hiernaar verzwaren.
  • Jouw slimme meter heeft minimaal softwareversie DSMR van 4.0 of hoger. Alleen deze versies kunnen verbruik meten per fase. De softwareversie staat op de slimme meter. Kijk op de behuizing of in het display. Geen idee welke versie je hebt? Vraag het jouw netbeheerder.
  • Je hebt maximaal één laadpunt staan op de locatie waar je HLB wilt.

Onderneem vervolgens deze stappen:

  • Heb je nog geen slimme meter? Vraag hem dan aan bij jouw netbeheerder.
  • Je kiest een laadpaal van merk en type Alfen Proline Single of Double (voorheen Alfen Eve of Eve mini).
  • Neem tijdens je bestelling contact op met Eneco eMobility om te bepalen of Home Loadbalancing een goede oplossing is voor jou. We helpen je graag de juiste keuze te maken.

Houd rekening met de volgende kosten
Voor HLB betaal je eenmalig € 150. Dit is exclusief 21% btw, waardoor je in totaal € 181,50 betaalt. Heb je een aanbieding voor een laadpakket gekregen via een derde partij, zoals een leasemaatschappij of een autodealer? Vraag dan na wat de aanbieding precies inhoudt. Soms zit Home Load Balancing hierbij inbegrepen.

Houd er rekening mee dat HLB soms niet nodig of niet mogelijk is
We schreven hiervoor bewust dat HLB ‘een overweging waard is’. Het is namelijk niet altijd nodig, of soms niet mogelijk. In ongeveer 5% van de gevallen komen we er bijvoorbeeld achter dat de P1- poort geen sterk en stabiel signaal uitzendt en dus niet goed communiceert met het laadpunt. Dat komt bijvoorbeeld omdat het laadpunt te ver weg staat. Een bijkomende factor is dat de P1-poort niet de hoofdfunctie van de slimme meter is. We zijn bezig met verbeteringen in de dienst om deze situaties uit te sluiten.

Home Load Balancing, verzwaren, of toch iets anders? We helpen je graag!

Wil je overleggen welke optie het beste bij jouw situatie past? Neem gerust contact op met onze Klantenservice. Zij helpen je graag verder, zonder dat je verder ergens aan vast zit.

Tekst: Saskia Kerkhof, 2019

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Hospitality Charging: een laadpunt zonder investering
Kan jouw huis een laadpaal aan? Weet hoeveel stroom je verbruikt

Thuislaadpunt elektrische auto
Meer weten over dit onderwerp?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.