Kan jouw huis een laadpaal aan? Weet hoeveel stroom je verbruikt

Denk jij wel eens na over welke apparaten in jouw huis eigenlijk stroom verbruiken? En in hoeverre heb je een idee hoeveel stroom die apparaten opslurpen? Het voelt voor jou misschien logisch dat alles het gewoon doet. Wil je een laadpaal laten installeren? Dan zijn die vragen toch relevant. Er komt namelijk een stroomslurper bij en dat kan de stroomaansluiting in jouw huis niet altijd aan. Lees daarom in dit blog waarom het belangrijk is vooraf wat uitzoekwerk te doen over jouw stroomverbruik.

Waarom is het belangrijk jouw stroomverbruik te kennen als je een laadpunt wilt?

Omdat je er anders misschien te laat achter komt dat er niet genoeg stroom ‘over’ is voor de laadpaal. Installateurs mogen niet verder met hun installatie als zij dit opmerken tijdens hun werkzaamheden. Maar installateurs zien niet altijd wat jij allemaal aan zware apparatuur in huis hebt. En als de installateurs niet doorhebben dat er te weinig stroom beschikbaar is, loop jij de kans dat de hoofdzekering in jouw meterkast eruit klapt. Dan zit je zonder stroom, en dat wil je vermijden.

Hoe ontstaat zo’n tekort? Als andere apparaten in huis de stroom al opslurpen. Dat gaat soms sneller dan je denkt. Een warmtepomp, wasdroger, sauna, waterkoker of elektrische oven zijn bijvoorbeeld aardige grootverbruikers. Sluit je daar nog een laadpunt bij aan? Dan kan de hoofdzekering eruit klappen.

Hoe kom je erachter wat jouw huis aan kan?

Dat hangt af van de capaciteit van jouw stroomaansluiting. Zonder al te technisch te worden, is het belangrijk dat je deze termen kent:

  • De stroom in jouw woning komt via een netaansluiting. Die heeft iedereen, maar de hoeveelheid stroom kan per huishouden verschillend zijn.
  • De aansluitwaarde bepaalt hoeveel stroom jouw huis binnenkomt. Er lopen 1 of 3 kabels met stroom jouw huis in. Dit noemen we een 1- of 3- faseaansluiting.
  • Elke kabel levert een bepaalde stroomsterkte, uitgedrukt in ampères (A). Een huis met een 3-faseaansluiting kan bijvoorbeeld 25A per kabel hebben (uitgedrukt als 3x25A).

Natuurlijk helpen wij je graag in te schatten of je genoeg ruimte hebt voor een laadpaal. We vragen daarom vaak of en hoeveel ‘zware’ apparaten je in huis hebt. Toch kunnen ook wij op afstand niet alles met zekerheid vaststellen. Daarom is het handig zelf ook uit te zoeken hoeveel stroom jouw huis op bepaalde momenten verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld met de ‘Toon’, de slimme meter van Eneco. Die geeft een beeld hoeveel capaciteit je nog over hebt voor een laadpaal. Andere slimme meters geven deze informatie door aan de netbeheerder.

Wat als je niet genoeg capaciteit blijkt te hebben?

Vermoed of weet je dankzij de Toon van Eneco dat de apparaten in jouw huis al veel verbruiken? Dan is het handig om een van deze opties te overwegen voordat je verder gaat:

  • Eerst de capaciteit van jouw netaansluiting uitbreiden (verzwaren). Hierdoor kan je huis meer aan.
  • De laadpaal wel laten installeren en werken met Home Load Balancing. Hierdoor houd je de capaciteit van de netaansluiting hetzelfde. Het laadvermogen van de laadpaal past zich aan op de stroom die andere apparaten in huis op dat moment verbruiken

tekst: Saskia Kerkhof, 2019

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Eneco eMobility on holiday: 7 tips voor een ontspannen vakantie met je EV
Snelladen onderweg: wanneer wel en niet slim?

Laadpunt voor bij jou thuis
Meer weten over verzwaren?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.