Laden buiten stedelijke gebieden

Laden buiten de bebouwde kom. Hoe pak je dat aan?

Als je droomt van een elektrische auto, is de eerste gedachte die daarna opdoemt wellicht: “help, wat doe ik als de accu leeg is?”. Dit speelt voor iedereen, maar zeker voor mensen die in een buitengebied wonen waar weinig openbare laadpunten aanwezig zijn. Je ziet jezelf al verjaardagen missen, kinderen teleurstellen op weg naar wintersport en eindeloze kleffe broodjes eten bij een tankstation, omdat je moet laden langs de snelweg. Heel begrijpelijk dat je daar nerveus van wordt. Daarom nemen wij je in dit artikel mee in de oplossingen voor laden buiten stedelijke gebieden.

Wees gerust: in de praktijk valt het vaak mee. Ook voor mensen die geen dozijn openbare laadpunten in de straat hebben staan, is er een mogelijkheid om een elektrische auto aan te schaffen én er optimaal van te genieten. In dit artikel leggen wij jou uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je zorgeloos elektrisch kunt rijden en laden buiten stedelijke gebieden.

Om te beginnen: er zijn grofweg vier mogelijkheden om je auto op te laden.

1) Een openbaar laadpunt in jouw wijk of straat
2) Een eigen laadpunt voor de deur
3) Een laadpunt op het werk of op andere bestemmingen
4) Een (snel)laadpunt langs de (snel)weg

Een openbaar laadpunt in de straat

Optie één, een openbaar laadpunt in de straat, is niet altijd aanwezig. Veel gemeentes zijn echter bereid laadpalen in de straat te plaatsen wanneer hier behoefte aan is. Zo’n laadpunt heeft als voordeel dat hij vaak kosteloos wordt geplaatst. Het nadeel is echter dat hij ook bezet kan worden door andere elektrische auto’s. Aan het plaatsen van een openbare laadpaal van de gemeente zit vaak de voorwaarde aan dat je niet beschikt over een eigen parkeerplek. Daarnaast is dit ook niet altijd een optie voor mensen die buiten de bebouwde kom wonen. Je kunt dit altijd navragen bij de gemeente waar jij woont.

Een eigen laadpunt voor de deur

Heb je een eigen parkeerplek? Dan is optie twee, een eigen laadpaal voor de deur, een mogelijkheid. Dit heeft als voordeel dat je altijd een beschikbaar laadpunt hebt. De aanschaf- en installatiekosten kunnen echter een nadeel zijn, evenals eventueel graafwerk voor de bekabeling of aanpassingen aan de meterkast. De kosten voor het installeren van een laadpunt zijn voor ieder huis verschillend. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de hoeveelheid graafwerk die moet worden uitgevoerd, of je je netaansluiting moet verzwaren of dat er aanpassingen aan de meterkast nodig zijn.

Laden op het werk

Naast een openbaar,  of thuislaadpunt, kun je kijken of het mogelijk is om op te laden op plekken waar je dagelijks komt. Steeds meer kantoorpanden beschikken over laadpunten voor hun medewerkers en bezoekers. Maar ook hotels, zwembaden of golfbanen krijgen steeds vaker laadpunten waar bezoekers hun auto kunnen opladen tijdens hun verblijf. Misschien kun je jouw werkgever vragen of hij of zij een laadpunt op kantoor wil overwegen. Als je tóch een elektrische auto wilt, en er zijn geen laadpalen thuis of op je werk, dan kun je kijken of er snellaadpunten bij jou in de buurt staan.

Snellaadpunten langs de weg

Langs de snelweg zie je steeds meer snellaadpunten staan. Inmiddels zijn er meerdere leveranciers, zoals Fastnet of Shell, die snellaadpunten aanbieden. Bij deze laadpalen kun je in korte tijd veel kilometers bijladen, denk aan een volle batterij in drie kwartier. Deze laadpunten staan verspreid over Nederland en zijn vaak ook goed te bereiken voor mensen die niet in de bebouwde kom wonen. Het nadeel hiervan is dat je vaak een stukje moet rijden om bij een snellaadpunt te komen. Het voordeel is dat het relatief weinig tijd kost voordat je auto is opgeladen.

Vind je routine

Rijden met een elektrische auto vraagt in het begin kleine aanpassingen in de mindset en de planning van de automobilist. Het belangrijkste is om een routine te vinden die past bij jouw situatie. Die routine geeft jou zekerheid en het je kunt er makkelijk op terugvallen. In het begin zal het puzzelen en plannen meer tijd in beslag nemen, maar uiteindelijk raak je gewend aan het opladen en weet je waar in de buurt de beste laadpunten zijn.

Veel succes met laden buiten stedelijke gebieden. Hopelijk is het na het lezen van dit artikel een stuk leuker en makkelijker geworden.

Tekst: Jose Huiskes, 2019

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Eneco eMentality: waarom vraagt elektrisch rijden om een andere mindset?
Vaste of losse laadkabel? Wij helpen je kiezen.
Help, mijn laadpaal doet het niet!

Jaguar-I-PACE-1013x675
Geïnteresseerd in een Eneco eMobility-laadpas?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.