Eneco eMobility On Holiday: 7 tips voor een ontspannen vakantie met je EV

Ik ga op vakantie met m’n EV en neem mee… M’n laadpas. Maar wacht, kan ik m’n laadpas ook buiten Nederland gebruiken? Kom ik onderweg voldoende laadpalen tegen? Hoeveel kilometer kan ik eigenlijk rijden met een volle batterij? Logisch dat dit soort vragen door je heen gaan voordat je op vakantie gaat. In dit blogartikel beantwoorden we daarom de meestgestelde vragen over laden in het buitenland, zodat je zo snel mogelijk pootje badend aan het zwembad zit.

Waar moet je aan denken voordat je op vakantie gaat met je EV?

Het allerbelangrijkste is: goed voorbereiden en plannen. Zoals we al eerder schreven, vraagt elektrisch rijden om een andere mindset, vanwege de actieradius van een EV. Veel mensen vinden het daarom spannend om op vakantie te gaan met hun elektrische auto en dat is begrijpelijk. Maar met een goede voorbereiding en planning kom je een heel eind.

Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor?

  1. Check hoeveel kilometer je kunt rijden met een volle batterij. Je kunt op www.ev-database.nl zien wat het bereik van jouw EV is.
  2. Bereken de totale afstand die je gaat afleggen (heen en terug).
  3. Kijk op oplaadpalen.nl om erachter te komen welke openbare (snel)laadpunten er op jouw route liggen. Je kunt op deze site ook zien welk type stekker er aanwezig is bij ieder oplaadpunt en wat de maximale oplaadsnelheid is. Het is handig om van te voren te checken of er een goede match bestaat tussen het vermogen van je batterij en dat van het oplaadpunt.
  4. Maak je je zorgen of er wel voldoende laadpunten zijn in een bepaald gebied of land? Op Nederland Elektrisch vind je een kaart waarop je in één oogopslag de laadpaaldichtheid per regio en land ziet.
  5. Mocht je van plan zijn om ergens te overnachten, boek dan een hotel waar je je auto kunt opladen. Op Booking.com kun je onder het filter “faciliteiten” de optie “Oplaadpunt voor elektrische voertuigen” aanvinken. Zo rijd je de volgende dag weer uitgeslapen en volgeladen de weg op.
  6. Plan waar en wanneer je je auto wilt opladen. Houd rekening met extra reistijd.
  7. Last, but not least: laad de batterij van je auto volledig op voordat je vertrekt.

Kan ik mijn laadpas overal in Europa gebruiken?

De laadpas van Eneco eMobility kun je in de meeste vakantielanden bij verschillende laadpaalexploitanten gebruiken. Lees hier bij welke laadexploitanten je kan laden met een Eneco eMobility laadpas.

Extra tip: in sommige landen, bijvoorbeeld in Duitsland, is het soms mogelijk om direct met een creditcard of via een app te betalen voor het laden.

Heb je nog vragen of opmerkingen, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Voor nu wensen we je een ontspannen reis en een heerlijke vakantie toe.

Tekst: Nicoline Simons, 2019

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Snelladen onderweg: wanneer wel en niet slim?
Eneco en Eneco eMobility: wat is onze relatie?
De Eneco eMobility-laadpas: why, how, what?

E-Mobility-NL-DEF-STILLS-4K.00_01_28_10.Still021
Meer weten over Eneco eMentality?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.