Wat is afzekeren? Plus 2 tips om snel en veilig te laden

Je bent de trotse bezitter van een elektrische auto en een laadpunt en dan hoor je ineens dat het laadpunt moet worden afgezekerd. Hoe zit dat? In dit artikel vertellen we je er alles over: wat afzekeren is, wanneer we het laadpunt afzekeren en wat je kunt doen om met een hoger vermogen toch veilig te laden.

Wat is afzekeren en wanneer is het nodig om het laadpunt af te zekeren?

Afzekeren betekent eigenlijk niets meer dan het begrenzen van het laadvermogen van de laadpaal. Hierdoor laad je met een lager vermogen, dan het maximale laadvermogen van je EV. Begrenzen, denk je misschien? Waarom zou ik het laadvermogen van m’n laadpaal willen begrenzen? Natuurlijk wil je je auto zo snel mogelijk opladen, maar wanneer er onvoldoende stroom beschikbaar is bij de hoofdaansluiting, dan is afzekeren op een lager vermogen toch nodig. Zo voorkom je overbelasting van de hoofdaansluiting.

Een voorbeeld:  
Het vermogen van je hoofdaansluiting is 3x25A. Je hebt een Jaguar I-PACE en schaft een laadpunt aan van 1x32A. Als het laadpunt niet wordt afgezekerd, dan levert het 32A stroom, terwijl er per kabel maar 25A stroom beschikbaar is. Met als gevolg dat de hoofdaansluiting overbelast raakt, waardoor de stoppen kunnen doorslaan. Daarom zekeren we het laadpunt op een lager vermogen af: 1x16A. Je EV laadt daardoor langzamer op, maar er ontstaat geen onveilige situatie.

Wanneer je een laadpunt bij ons bestelt, dan kijken wij wat voor hoofdaansluiting je hebt en op welk vermogen er geladen kan worden. Op basis daarvan zekeren we ieder laadpunt individueel af door de software in het laadpunt aan te passen. Dit kunnen we op afstand regelen.

2 Tips om sneller en veilig te laden

Soms is het dus nodig om het laadpunt af te zekeren. Maar gelukkig bestaan er twee opties waarmee je met een hoger vermogen kunt laden, zonder dat de hoofdaansluiting overbelast raakt.

Zo laad je je EV sneller en toch veilig op:

1) De hoofdaansluiting laten verzwaren

Wanneer je de hoofdaansluiting laat verzwaren, vergroot je de stroomcapaciteit van je netaansluiting. Zo wordt het mogelijk om met meer vermogen en dus sneller te laden. Ook met een verzwaarde hoofdaansluiting is het vaak nodig om het laadpunt af te zekeren. Het laadpunt kan in dat geval wel op een hoger vermogen worden afgezekerd, zodat je sneller kunt laden dan vóór de verzwaring.

2) Dynamic Home Load Balancing (DHLB) aanschaffen

DHLB is een energiemanagementsysteem dat de beschikbare energie zo optimaal mogelijk over alle apparaten verdeelt en er tegelijkertijd voor zorgt dat de hoofdaansluiting niet overbelast raakt. DHLB maakt contact met een slimme meter en monitort zo continu het energieverbruik in huis en past het laadvermogen daarop aan. Is je auto aan het opladen en heb je net de droger uitgezet? Dan is er ineens meer energie beschikbaar en voert DHLB het laadvermogen van je laadpunt automatisch op. Dus hoe minder energie je verbruikt, des te sneller je EV is opgeladen.

Wanneer je Dynamic Home Load Balancing gebruikt, wordt het laadpunt niet of op een hoger Ampère afgezekerd. De Jaguar I-PACE uit het voorbeeld kan, in combinatie met DHLB, worden afgezekerd op een vermogen van 20A, in plaats van 16A. Die 20 ampères moet dan natuurlijk wel beschikbaar zijn: DHLB is geen verzwaring van je netaansluiting, het systeem zorgt er enkel voor dat de beschikbare energie in je laadpunt terechtkomt en dit wordt afgestemd met capaciteit die jij in jouw woning beschikbaar hebt.

Extra tip:

Het is ook mogelijk om de hoofdaansluiting te laten verzwaren én DHLB te installeren om de vergrote stroomcapaciteit zo optimaal mogelijk te verdelen. Mocht je interesse hebben in deze combinatie, neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Vond je dit een leuk artikel? Lees dan ook:
Hoe krijg ik thuis een laadpaal?
Eneco eMobility on holiday: 7 tips voor een ontspannen vakantie met je EV
Hoe werkt verrekenen?

Drie laadpalen in het platteland
Meer weten over dit onderwerp?

Anderen vinden
dit ook
interessant

Een greep uit onze partners

Veelgestelde vragen over elektrisch laden

Met een laadpunt of een laadpas van Eneco eMobility laad je altijd op gegarandeerd groene stroom afkomstig van de zon en de wind. Hierdoor reduceer jij jouw CO2-uitstoot tot 70% in vergelijking tot benzine- of dieselauto’s.

Wij zijn een dochteronderneming van Eneco. Eneco is 100% aandeelhouder. Je hoeft echter geen klant te zijn van Eneco om bij ons een laadpunt aan te vragen. Wij lezen jouw laadpunt op afstand uit en hebben daarvoor geen contact met jouw stroomleverancier. Wil je meer weten? Klik dan hier.

De installatie begint in de meterkast. Vanaf daar gaat de kabel meestal zo snel mogelijk naar buiten. Daar bevestigen we het laadpunt aan de muur of op een paal, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de berijder. Na de installatie test de installateur het laadpunt en legt aan de berijder uit hoe de auto wordt opgeladen.